پیستولههای رنگ بخش اساسی در فرآیندهای پرداخت سطوح است. در این مقاله به تمام سوالات مربوط به این محصول که برای شاغلین در این زمینه وجود دارد پاسخ داده میشود.
خرید پیستوله رنگ در رشت
برای تهیه پیستوله رنگ در رشت یا سراسر ایران میتوانید با مراجعه به وبسایت ابزارچک و انتخاب محصول مورد نظرتان در بخش دستهبندی محصولات، انواع پیستوله موجود در فروشگاه را مشاهده نمایید و پس از انتخاب محصول متناسب با نیازتان، اقدام به خرید با بهترین قیمت نمایید. همچنین چنانچه برای انتخاب پیستوله مورد نیازتان نیاز به راهنمایی داشتید میتوانید با کمک مشاوران ما در فروشگاه ابزارچک بهترین گزینه را تهیه نمایید.
پیستوله رنگ چیست؟
پیستولههای رنگ تجهیزاتی برای اسپری رنگ و وارنیش روی سطوح با استفاده از فشار هوا هستند. این پیستولهها برای رنگ کاری انواع سطوح، از فلزات و چوب و سنگ تا انواع سرامیک و سفال و پلاستیک و شیشه قابل استفاده هستند. با توجه به اینکه پیستوله امکان رنگآمیزی محصولات تولیدی را با بازدهی بالا و هزینه حداقلی فراهم میکند، ابزار اصلی مورد استفاده در هر نوع کارخانه تولیدی و شرکتهای ارائه دهنده خدمات رنگآمیزی است.
پیستوله رنگ در سال 1888 در ایالات متحده طراحی و تولید و سپس ارتقاء داده شد و امکان استفاده همراه با هوای فشرده به آن اضافه شد. این روند اصلاح و ارتقاء تا به امروز ادامه یافته و هر بار قابلیت جدیدی به این محصول افزوده میشود.
در طیف وسیعی از صنایع، استفاده از پیستوله رنگ به دلیل نقش موثر در افزایش سرعت کار و کاهش هزینه تولید برای رنگآمیزی محصولات بهترین گزینه است.
پیستولهها بر اساس معیارهای متفاوت قابل طبقهبندی هستند. از جمله این معیارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میزان پاشش رنگ
- نوع تزریق رنگ به دستگاه پاشش
- روش استفاده
در این مقاله معیار طبقهبندی پیستولهها فشار مورد استفاده و روش انتقال رنگ خواهد بود.
پیستوله رنگ چطور کار میکند؟
به طور خلاصه، رنگآمیزی پاششی زمانی اتفاق میافتد که رنگ به وسیله پیستوله و با استفاده از فشار بالای هوا روی سطح قرار میگیرد. زمانی که ماشه دستگاه فشرده شود، رنگ با جریان هوای فشرده ترکیب شده (در بعضی از انواع پیستوله این ترکیب اتفاق نمیافتد) و به شکل اسپری ریز خارج میشود.
انسجام و الگوی پاشش رنگ به مخزن رنگی که روی پیستوله بسته میشود و همچنین نازل مورد استفاده وابسته است.
جدا از روش رنگآمیزی مورد استفاده، باز کردن پیستوله برای تمیز کردن نازل و جلوگیری از بسته شدن مسیر جریان رنگ به وسیله رنگ خشک شده بسیار مهم است.
مزایای استفاده از پیستوله رنگ
- پاشش یکنواخت رنگ روی سطح
- امکان رنگآمیزی سطوح ناصاف و غیرمتعارف
- صرفه جویی در زمان و هزینه رنگآمیزی
- امکان استفاده در رنگ پاشی اتوماتیک و رباتیک
- وجود انواع متفاوت با توجه به تنوع شرایط کاری
- قابلیت تنظیم گسترده با توجه به نیاز پروژه
قسمتهای تشکیلدهنده پیستوله رنگ
- ایرکپ
- رگلاتور جریان
- نازل رنگ
- مخزن رنگ (بسته به نوع کاربرد میتوان از مخزن ثابت روی پیستوله یا شلنگ متصل به مخزن رنگ استفاده کرد)
ایرکپ در پیستوله رنگ چیست؟
شاید مهمترین بخش پیستوله رنگ را بتوان ایرکپ آن در نظر گرفت. این بخش تاثیر مستقیم در کیفیت رنگآمیزی انجام شده و میزان رنگ استفاده شده دارد. بسته به نوع پیستوله مورد استفاده، اختلاط رنگ و هوا میتواند به شکل داخلی یا خارجی انجام شود.
رگلاتور جریان در پیستوله رنگ چیست؟
این بخش مسئول کنترل میزان رنگ وارد شده به نازل است و حتی میتواند در شکل جریان جت رنگ خروجی موثر باشد. معمولا رگلاتور در دسته یا ماشه پیستوله قرار داده میشود.
سفت بستن پیچ تنظیم رگلاتور جریان روش مناسبی برای استفاده از پیستوله رنگ نیست. بارها اتفاق افتاده که کاربر پیچ تنظیم جریان را با فشار دست بسته و از طرفی حین استفاده از پیستوله فشار زیادی به ماشه وارد کرده که نهایتاً این فشار به مهره تنظیم رگلاتور جریان منتقل شده و باعث باز شدن مهره شده است که در صورت تکرار چند باره منجر به چکه کردن رنگ از پیستوله میشود.
بهتر است برای پیشگیری از این اتفاق از تنظیمکنندههای خارجی استفاده شود که در این حالت رگلاتور جریان تنها مسئولیت قطع و وصل جریان رنگ را به عهده خواهد داشت.
نازل در پیستوله رنگ چیست؟
بخشی است که رنگ از آن خارج میشود. تعدادی از پیستولهها دارای نازلهای متعدد قابل جایگزینی هستند که باعث میشود کاربر امکان انتخاب نازل متناسب با شرایط کاری را داشته باشد. حتی برخی برندها نمونههای نازل جهت پاشش رنگ به نقاط دور از دسترس نیز ارائه میکنند.
هرچند بالغ بر 15 نوع نازل قابل تهیه در بازار وجود دارد، 3 نوع نازل پر استفاده در صنایع از انواع نازل زیر هستند:
- نازل ایرلس
- نازل ایرلس هواکمک
- نازل فشار پایین
انواع پیستوله رنگ
روشهای متنوعی برای دستهبندی پیستوله رنگ وجود دارد. میتوان با توجه به نوع تغذیه رنگ، تکنولوژی رنگ پاشی مورد استفاده، نحوه استفاده و... آنها را دستهبندی کرد. هر چند روش معمول و ساده طبقهبندی پیستولهها نوع انتقال رنگ در میزان فشار مورد استفاده در آنها است.
دسته بندی پیستوله رنگ بر اساس فشار کاری
- فشار بالای دستی
- فشار پایین دستی
- فشار بالای اتوماتیک
- فشار پایین اتوماتیک
دسته بندی پیستوله رنگ بر اساس روش انتقال رنگ
- ایرلس
- ایرلس هواکمک
- معمولی
- HVLP
- الکترواستاتیک
علاوه بر این پیستولههای فشار پایین دستی به سه زیر شاخه قابل تجزیه هستند
- تغذیه با مکش
- تغذیه با جاذبه
- تغذیه با فشار
در پیستوله های اتوماتیک فشار پایین با توجه به اینکه تغذیه تنها به کمک فشار انجام میشود، دارای طبقهبندیهای مزبور نیست. همچنین پیستولههای فشار بالای اتوماتیک و دستی را میتوان به دو دسته ایرلس و ایرلس هوا کمک دستهبندی کرد.
چطور بهترین پیستوله را انتخاب کنیم؟
نمی توان به این سوال که چه پیستولهای بهترین نوع قابل خریداری است پاسخ قاطع داد. متغیرهایی که در انتخاب بهترین پیستوله رنگ موثر هستند شامل موارد زیر است:
- نوع کار
- تجهیزات و لوازم مورد نیاز
- تناوب و میزان استفاده از پیستوله
- قیمت
تاثیر نوع کار در انتخاب پیستوله رنگ
مهمترین فاکتور در انتخاب پیستوله، نوع کار مدنظر است. قبل از هر چیز باید این سوالات را از خودتان بپرسید:
- چه نوع رنگ یا وارنیشی را قرار است استفاده کنید؟
- میخواهید از پیستوله در فضای آزاد استفاده کنید یا فضای بسته؟
- قرار است که اپراتور از پیستوله استفاده کند یا سیستم خودکار؟
- قرار است سطح وسیع و گسترده رنگآمیزی شود یا تعداد زیادی سطح کوچک
- چه نوع سطحی باید رنگ آمیزی یا وارنیش شود؟
تاثیر تجهیزات و لوازم مورد نیاز در انتخاب پیستوله رنگ
برای رنگکاری صنعتی، تنها استفاده از پیستوله رنگ کافی نیست. بسته به نوع کاربری، لوازم و تجهیزات دیگری نیز ممکن است مورد نیاز باشد:
- فیلترها
- تانکرها
- رگلاتورها
- کمپرسورها
- شلنگها
- فنجانی و...
تاثیر تناوب استفاده در انتخاب پیستوله رنگ
پیستولههای رنگ متفاوت با ظرفیتهای گوناگونی ساخته میشوند. طراحی پیستولهای که برای مدت طولانی روزانه استفاده شود با مدلی که برای بازههای زمانی کوتاهتر استفاده میشود متفاوت است. بر همین اصل نحوه طراحی مخزن رنگ اهمیت بالایی دارد.
تاثیر قیمت در انتخاب پیستوله رنگ
در کاربرد رنگآمیزی صنعتی، این فاکتور نباید غالب باشد، ولی از جمله مواردی است که باید در نظر گرفت.
خرید خوب تجهیزات، لوازم و مواد مصرفی رنگآمیزی با در نظر گرفتن دقیق محصول مد نظر، انتخاب بهترین مواد قابل استفاده در محصول مد نظر و خرید از تامین کننده مواد و تجهیزات با قیمت فروش مناسب قابل تحقق است.
بسیاری از اوقات خرید پیستوله رنگ یا حتی یکی از تجهیزات جانبی میتواند هزینهبر باشد ولی در طولانی مدت با توجه به صرفهجویی در زمان و هزینههای انجام شده به سود کاربر خواهد بود.
در کل برای خرید پیستوله رنگ، قبل از هر چیزی در نظر بگیرید که برای چه کاری و رنگ آمیزی چه نوع سطوحی قرار است استفاده کنید؟
در بازار انواع مختلف پیستوله وجود دارد. مشورت با یک کاربر متخصص، یکی از بهترین راهها برای انتخاب پیستوله متناسب با نوع کار مدنظرتان است. همچنین میتوانید برای دریافت مشاوره، با کارشناسان ما در ابزار چک نیز تماس بگیرید. برای دریافت اطلاعات تماس میتوانید به صفحه تماس با ما در وبسایت مراجعه نمایید.
پیستوله ایرلس چیست؟
ایرلس سیستمی برای اسپری کردن رنگ و سایر مواد پوششدهنده تحت فشار بالا است. هر چند که در این تکنولوژی هوای فشرده در ایجاد نیروی لازم برای پاشش رنگ استفاده میشود، در طول فرآیند هوا به طور مستقیم با خود رنگ یا مواد پوششدهنده ترکیب نمیشود. در سیستمهای ایرلس از فشار پمپ پیستونی استفاده میشود که رنگ را حین عبور از بخش باریکی از پیستوله تحت فشار قرار میدهد و باعث گذشتن رنگ از شکافهای باریک افقی یا اریب میشود که نهایتا شکل رنگپاشی را ایجاد میکند. در این سیستم از پاشش بیش از حد جلوگیری میشود.
این سیستم برای رنگهای با ویسکوزیته بالا مثل رنگهای پلاستیک که برای پاشش نیاز به نیروی بالاتری دارند مناسب هستند. این نوع پیستولهها میتواند در دو حالت دارای کمپرسور هوای داخلی یا کمپرسور هوای خارجی تهیه شود. منبع انرژی پیستونهای ایرلس یا پمپهای دیافراگمی میتواند بصورت برقی، پنوماتیک یا بنزینی باشد.
با توجه به مناسب بودن برای انواع شرایط کاری و مصرف کم رنگ، این دسته مناسب رنگآمیزی سطوح وسیع در بازه زمانی کوتاه مناسب است. در استفاده از این سیستم، تنظیم دقیق فشار پمپ منتج به نازل پیستوله اهمیت بالایی دارد. اگر فشار کم یا زیاد شود، نهایتاً رنگ پاشیده شده در قسمت های بالا و پایین لبه دار و یا در گوشه ها بیش از حد متراکم دیده میشود.